Wednesday, May 24, 2017
Masak lemak cili api telur ikan dan pegaga
dah lama tengok pegaga belakang rumah tu menjalar mintak ditebas. Apa lagi masak lemaklah kita hari ni, tengok ada telur ikan pulak tu memang sesuai benar. Bebudak tak suka telur ikan so kita masakkan dia ikan bawal masak masam manis, ayah dia pulak, kita gorengkan ikan sepat perkasam import dari Perlis, perahkan limau kasturi dan taburkan cili api. Memang selera ...
Telur Ikan Masak Lemak Cili Api dengan Pegaga
1. cili api - ikut suka
2. kunyit hidup - ikut suka, kalau saya suka lebih sikit
3. santan - nak sedap santan fresh - saya guna santan kotak cap ayam
4. garam
5. telur ikan - gantikan dengan ikan/ayam/daging pun boleh
Cara:
1. Kisar kunyit hidup dengan cili api
2. Masukkan dalam periuk, masukkan santan dan garam
3. Masukkan daun pegaga, biarkan mendidih
4. Masukkan telur ikan
5. Kacau sehingga telur ikan masak, dah sudah
6. Kalau ayam/daging - masakkan ayam/daging dengan cili api dan kunyit kisar sehingga kering air barulah masukkan santan dan pegaga
-- ada orang bubuh asam keping, tapi saya tak suka
Resepi Ikan Bawal Masam Manis ada kat sini
Labels:
ikan,
masak lemak,
pegaga,
telur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment