Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Wednesday, May 24, 2017

Masak lemak cili api telur ikan dan pegaga


dah lama tengok pegaga belakang rumah tu menjalar mintak ditebas.  Apa lagi masak lemaklah kita hari ni, tengok ada telur ikan pulak tu memang sesuai benar.  Bebudak tak suka telur ikan so kita masakkan dia ikan bawal masak masam manis, ayah dia pulak, kita gorengkan ikan sepat perkasam import dari Perlis, perahkan limau kasturi dan taburkan cili api.  Memang selera ...

Telur Ikan Masak Lemak Cili Api dengan Pegaga

1.  cili api - ikut suka
2.  kunyit hidup - ikut suka, kalau saya suka lebih sikit
3.  santan - nak sedap santan fresh - saya guna santan kotak cap ayam
4.  garam
5.  telur ikan - gantikan dengan ikan/ayam/daging pun boleh

Cara:
1.  Kisar kunyit hidup dengan cili api
2.  Masukkan dalam periuk, masukkan santan dan garam
3.  Masukkan daun pegaga, biarkan mendidih
4.  Masukkan telur ikan
5.  Kacau sehingga telur ikan masak, dah sudah
6.  Kalau ayam/daging - masakkan ayam/daging dengan cili api dan kunyit kisar sehingga kering air barulah masukkan santan dan pegaga
-- ada orang bubuh asam keping, tapi saya tak suka

Resepi Ikan Bawal Masam Manis ada kat sini

No comments:

Post a Comment

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...