Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Friday, June 2, 2017

Daging Dendeng segera (tanpa rebus dan tumbuk)


Orang kata nak buat daging ni leceh dan susah.  Ahlhamdulillah saya dapat resepi ni dari facebook dan saya modify sikit supaya lebih cepat dan mudah.  Semalam baru buat untuk berbuka puasa, memang cepat.  Sempatlah buat berbuka puasa kalau mula ke dapur pukul 6.00.  almaklumlah orang bekerja tak bolehlah nak mula ke dapur lepas asar.  

Bahan:

1.  1/2 kilo daging - cuba dapatkan daging australia sebab daging ni lembut
2.  2 biji bawang besar - hiris - lagi banyak bawang lagi sedap
3.  5 ulas bawang putih - hiris
4.  1 inci halia - hiris
5.  2 helai daun limau purut - hiris 
6.  2 batang serai - kalau nak cepat mesin je, kalau rajin tumbuk, kalau nak cepat lagi ketuk je...
7.  2 sudu besar air asam jawa
8.  rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga - agak agak banyak mana
9.  kicap manis
10.  garam dan gula
11.  cili mesin

Cara:
1.  hiris daging nipis-nipis, perapkan dalam kicap manis dalam 15 minit, kalau tak nak perap pun tak pe, kata nak cepat kan....
2.  goreng daging tadi sampai garing dan toskan, ketepikan.
3.  goreng rempah penumis, bawang besar,bawang putih dan halia yang telah dihiris tadi, goreng hingga garing dan toskan dan ketepikan.  Lepas tu tumbuk sampai lumat.
4.  Tumiskan cili kering mesin, serai dan daun limau purut hingga cili betul-betul masak.  Masukkan gula dan garam.  Masukkan air asam jawa, kalau nak cepat lagi tuang cuka pun boleh gak.  Kacau sampai rata, masukkan lebihan kicap yang kita perap daging tadi.  Kacau sampai sebati.
5.  Masukkan daging yang telah digoreng, kacau sampai rata
6.  Akhirnya masukkan rempah penumis, bawang dan halia yang telah digoreng dan ditumbuk tadi, kacau sehingga sebati.
7.  siap.

Monday, May 29, 2017

Kari udang galah berkerisek

Minggu lepas balik kampung, pi pekan sari Temerloh, niat di hati nak cari ikan patin.  Tiba-tiba nampak pulak adik ni jual udang galah, bila ditanya udang galah dari mana, dia jawab dari Rompinok terus ambil dua pinggan RM55.00.  Beratnya dalam sekilo setengah.  Banyaklah jugak dalam 35 ekor bersaiz sedang.  Dah nampak dah nak masak apa - antara masak lemak cili api, masak kari atau tom yam.  Akhirnya encik suami bagi arahan buat masak kari berkerisek berencahkan kacang bendi dari kebun belakang rumah.

Bahan:

1 kilo udang galah
1 kotak santan - saya pakai brand kara - tuang dalam mangkuk, masukkan air dalam kotak, kacau untuk mendapatkan santan cair
3 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar kerisek - saya beli yang dah siap paket
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
6 biji kacang bendi - kalau tak ada gantikan dengan perencah lain
daun kari
garam

Cara:
1.  Bersihkan udang
2.  Halia, bawang besar dan bawan putih di hiris nipis
3.  Rempah kari dibancuh dengan air
4.  Tumiskan halia, daun kari, bawang besar dan bawang putih -sampai naik bau
5.  Masukkan rempah kari - kacau sampai garing
6.  Masukkan santan cair dan kerisek - tunggu sampai mendidih
7.  Masukkan udang, bendi dan garam serta santan pekat
8.  Tunggu sampai udang dan bendi masak.
9.  Dah siap



Wednesday, May 24, 2017

Masak lemak cili api telur ikan dan pegaga


dah lama tengok pegaga belakang rumah tu menjalar mintak ditebas.  Apa lagi masak lemaklah kita hari ni, tengok ada telur ikan pulak tu memang sesuai benar.  Bebudak tak suka telur ikan so kita masakkan dia ikan bawal masak masam manis, ayah dia pulak, kita gorengkan ikan sepat perkasam import dari Perlis, perahkan limau kasturi dan taburkan cili api.  Memang selera ...

Telur Ikan Masak Lemak Cili Api dengan Pegaga

1.  cili api - ikut suka
2.  kunyit hidup - ikut suka, kalau saya suka lebih sikit
3.  santan - nak sedap santan fresh - saya guna santan kotak cap ayam
4.  garam
5.  telur ikan - gantikan dengan ikan/ayam/daging pun boleh

Cara:
1.  Kisar kunyit hidup dengan cili api
2.  Masukkan dalam periuk, masukkan santan dan garam
3.  Masukkan daun pegaga, biarkan mendidih
4.  Masukkan telur ikan
5.  Kacau sehingga telur ikan masak, dah sudah
6.  Kalau ayam/daging - masakkan ayam/daging dengan cili api dan kunyit kisar sehingga kering air barulah masukkan santan dan pegaga
-- ada orang bubuh asam keping, tapi saya tak suka

Resepi Ikan Bawal Masam Manis ada kat sini

Mempizzakan roti


Nak buat pizza malas nak uli tepung, tengok ada roti, okla boleh jer janji cepat dan sedap.

Bahan

12 keping roti
1 botol sos spaghetti - yang ada kat rumah cambell - bolehlah janji sos
6 keping cheese keping tu, klu tak ada - saya pakai cheddar dan mozarella
6 keping salami, kalau tak ada daging / ayam hancur pun boleh
1 biji capsicum potong dadu- gantikan dengan cili merah pun boleh tapi jangan banyak nanti pedas
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
5 biji telur

Cara
1.  kalau guna daging hancur - masakkan dulu daging / ayam dalam pan - taburkan sedikit garam dan lada hitam
2.  kalau guna salami - masakkan salami atas pan - kalau tak nak masak pun boleh sbb salami memang dah masak
3.  celupkan roti ke dalam telur dan masakkan atas pan
4.  6 keping roti yang telah masak tadi susun dalam loyang
5.  sapukan sos spaghetti sehingga rata
6.  taburkan daging/ayam hancur atau susun salami / peperoni
7.  taburkan bawang/tomato/capsicum
8.  letakkan cheese keping/mozarella/cheddar
9.  susun lebihan roti 6 keping tadi
10.  curahkan lebihan telur
11.  taburkan cheese mozarella/cheddar/keping
12.  bakar selama 15 minit atau sehingga cheese cair - yang lain tu semua dah masak kan

itu sahaja, sebenarnya ia terpulang kepada kita nak letak apa apa pun.  kebetulan ada salami letak salami kalau tak ada terpulanglah, kita yang buat dia.

Selamat mencuba

Monday, March 7, 2016

Ayam Lemon

Dah boring dengan ayam goreng, ayam masak kicap, ayam sambal dan macam macam ayam masakan melayu, tetiba teringin nak cuba resepi ayam masakan lain pulak, mintak tolong dengan mr google dapatlah "lemon chicken". resepinya tidak mengikut resepi asal saya buat basic sahaja dan mengikut bahan apa yang ada di dapur.  Gambar ni pun saya copy dari shutterbean.com, Gambar sendiri tak sempat nak snap.

Bahan-bahan

3 ketul dada ayam
setengah biji lemon
6 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit daun bawang - kalau ada
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka (menggantikan wain)
1 ketul kiub ayam
1 cawan air
1 sudu teh all spices (campuran semua rempah mat salleh tu)
1 sudu teh lada hitam
2 sudu besar minyak
1 sudu besar butter

Cara-cara
1.  gaulkan garam, lada hitam dan minyak dengan ayam
2.  gaulkan gula, lemon, bawang putih - bawang putih ni separuh saja dulu sebab lebihannya untuk menumis nanti
3.  letakkan ayam atas pan panas, sampai masak - macam grill tu - setelah masak ketepikan
4.  dengan minyak lebihan tadi tumiskan lemon yang dtelah digaulkan sehingga naik bau dan ketepikan
5.  panaskan butter dalam pan, tumis bawang putih, bawang besar, setelah naik bau masukkan all spices, daun bawang sampai layu
6.  masukkan cuka, kiub ayam, bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam pan, kacau sampai pekat. kecilkan api
7.   masukkan ayam kacau sampai rata kemudian masukkan lemon tadi kacau sampai rata dan angkat.

Wednesday, December 16, 2015

Nasi Tomato


Nasi tomato

6 pot beras (basuh dan toskan)
2 biji tomato masak (blend)
6 sudu besar sos tomato
1/2 tin susu cair
1 bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
garam


cara:

1.  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dipotong, untuk bau wangi boleh gunakan minyak sapi atau mentega atau margerin.   Kalau ada daun pandan tumis sekali sampai naik bau.

2.  Masukkan beras, kacau sampai rata

3.  Masukkan air jangan terlalu banyak sebab lepas ni nak masukkan susu cair,

4.  Masukkan tomato yang telah dimesin dan sos tomato kacau sampai rata

5.  Masukkan susu cair, kalau nampak macam tak cukup air tambahkan air.  Masukkan garam.

Sukatan air ni macam kita masak nasi biasa- agak agak jelah.  Kacau sampai kering air dan tutup periuk untuk wapkan nasi.  Kalau nak senang pakai periuk letrik jer,

Ayam sambal

2 ekor ayam
3 biji bawang besar
Cili mesin (3/4 blender)
2 besar sudu gula
sedikit cuka
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka

cara:

1.  Lumur kunyit dan garam pada ayam dan gorengkan

2.  Tumiskan bawang besar sampai sedikit garing

3.  masukkan cili mesin

4.  masukkan gula, garam, cuka dan perasa

5.  masak api perlahan sehingga naik minyak.

6.  masukkan ayam yg telah digoreng dan kacau rata supaya sambal lekat pada ayam dan tutup api.

Acar Timun

Timun,
Cili merah
Nenas kalau ada
bawang besar

Cara:
gaulkan bahan di atas dengan gula, cuka dan garam secukup rasa

Dalca

bahan:
kacang dal
ayam / daging / tulang / kaki ayam
sayuran seperti - kentang, karot, terung, kacang panjang, tomato sebarang sayur ikut suka
daun kari - jika suka
rempah penumis (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis)
rempah kari
bawang putih
bawang merah
halia
garam
santan

Cara:
1.  rebus tulang atau daging atau ayam atau kaki ayam bersama dengan kacang dal sehingga empuk.
2.  tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun kari dan rempah penumis sampai naik bau
3.  masukkan rempah kari, kacau sampai naik minyak atau naik bau
4.  masukkan sedikit air supaya rempah tidak hangit.
5.  masukkan sayuran dan kacang dal dan daging yang telah empuk
6.  masukkan santan, kacau supaya tidak pecah minyak, masukkan garam tunggu sampai sayur empuk atau masak

dahh siap, hidangkan bersama dgn nasi tomato tadi, selamat mencuba, maaf tidak letakkan ukuran bahan-bahan sebab saya masak main agak-agak dan campak aja,







Monday, July 21, 2014

Rendang ayam orang kampung

Rendang ayam ni sangat senang dan sedap... aku campurkan resipi orang pahang dengan negeri sembilan.  Maaf gambar tak ada sebab tiba-tiba je rasa nak update blog ni, nanti lain kali kalau buat aku uploadkan gambarnya.


Bahan-bahan

Seekon ayam
8 batang serai - blend
5 ulas bawang putih - blend
1 labu bawang besar - blend
satu inci halia - blend
sikit lengkuas - blend
cilli api - blend
kunyit hidup - blend
2 sudu besar ketumbar biji - blend
santan pekat dari dua biji kelapa
garam
kerisik

*** kalau tak nak bubuh bawang, halia, lengkuas pun boleh (org n. sembilan tak pakai semua bawang ni)

Cara-cara
blend semua bahan diatas, masukkan bersama ayam dalam periuk, masukkan santan dan kerisik masak sampai kering - masukkan garam, itu je ... dah jadi rendang


Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...