Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Monday, June 18, 2012

Makan di El toro subang jaya













hari tu dah tak tau nak makan apa, kebetulan cuti sekolah semua ada kat rumah dan ijoy kata apa kata malam ni kita makan western, terus ayahnya teringat restoran el-toro subang jaya. Itulah restoran western yang paling dekat dan yang tak pernah rasa lagi. So malam tu kami bersepakat makan kat situ..... result dia... kalau dari 10 bintang famili kami bagi 3 bintang je.... kurennnggg sket, biasa-biasa je... tak boleh lawan dengan restoran ini mustafa jones di taman malawati. Ini facebook el toro. Mustafa jones memang terbaikkkkk dan murah. Cuma jauh saja dari PJ. Ini gambar makanan di el toro yang kami makan dan harganya RM300++ mahal kan untuk enam orang. Kami cuma makan 3 steak, 2 chicken chop dan 1 lamb chop. 3 sup cendawan dan 6 air seven up. Harga makanannya mengikut gram, bukan satu pinggan... Kalau di tanya cukuplah sekali pergi tak berbaloiii


Tuesday, June 12, 2012

Salad Kentang


Ini salad yang cepat dan mudah, anak anak aku memang suka makan, mesti licin punya, ingatkan susah sangat nak buat, rupanya memang mudah...

bahan-bahan
3 biji kentang saiz besar (kalau guna kentang russet tu lagi lembut)
2 sudu mayonis
sedikit mustard (agak-agakla jangan banyak sangat nanti masam)
sedikit daun thyme (saya guna yang kering je, mana nak dpt yang segar kat tempat kita ni)
sedikit gula

cara-cara

1. kupas dan potong kentang, rebus sehingga lembut, bila dah mendidih masukkan garam secukup rasa
2. angkat dan toskan kentang bila dah lembut
3. gaulkan dengan semua bahan di atas, rasalah sehingga secukup rasa
dahhh itu je.. memang mudah dan cepat
4. ada orang bubuh bawang besar, sbab anak aku tak suka makan bawang so aku tak letak, ada tu kalau nak lemak masukkan telur rebus


Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...