Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Thursday, December 6, 2012

Nasi Kandar Zainul

Hari ni En. mus ajak makan nasi kandar zainul di PJ, alhamdulilah dapat parking, selalunya kalau lambat sket je dah penuh parking.  Parking tinggal satu je kosong itu pun tempat berbayar, nasi kandar punya pasal sanggup bayar sejam RM3.00.  Sampai kat kedai tu diaaaa dah panjang beratur, tengah beratur tu kakak tu tanya nak makan ke bungkus.  Bila kita jawab makan je, dia terus tanya nak makan apa dan tak pe dia tolong ambilkan.  Apa lagi nasi kandar dengan sayur dan ayam goreng, air limau ais, dua orang makan RM12.00 dah diskau katanya.   Tapi memang puas hati sedappp sampai menjilat jari dan warna kuah kari dia melekatt kat tangan tak hilang walaupun dibasuh dengan sabun, itu belum lagi bau dia, mau sampai malam karang pun tak hilang lagi.  Tengah makan En. mus teringin pulak nak makan kari sotong, ehhh cik abang ni tak ingatke penyakit dia hari tu???  haaaa tu dia seekor sotong RM10.00.  Memang sedapp karinya pekat tak ada rasa lain rasa rempah kari je... Makan setahun dua kali je boleh, jangan lebih dari tu alamat dapat penyakit lah.. kolestrol tinggi dan kalau ada penyakit fatty liver lagi lah lambat baik sebab rempahnya yang teramat pekat.

Lepas makan je apa lagi mata dah layu nak tidur, ni mesti bubuh kas kas.  Ehhhh jangan selalu lah makan kat sini, kalau nak ikut selera memang lah tapi kalau nak jaga kesihatan, macam dikatakan tadilah, setahun dua kali je boleh.


Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...