Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Wednesday, May 23, 2012

Nasi briyani mudah


Hari jumaat lepas, join kelas memasak nasi briyani, chef nya didatang khas dari subang jaya orang singapura, memang sedap nasi briyani dan lauknya... cepat dan mudah. Tak nak cerita banyak ini dia resipinya.

Nasi Briyani

Beras basmathi (sukatannya sama banyak dengan air)
rempah penumis (4 beradik tu)
margerin atau minyak sapi
daun pudina dan daun ketumbar (jika suka), daun pandan pun boleh
safron di rendam dalam air (kalau tak ada pewarna kuning, kalau tak ada tak payah letak)
garam
Bawang merah
halia
bawan putih
susu cair atau susu segar
garam

Cara-cara
1. Basuh beras dan tuskan
2. tumiskan rempah penumis dengan bawang merah, bawang putih dan halia menggunakan margerin atau minyak sapi, tumis sampai naik bau. Sementara tu didihkan air.
3. Masukkan bahan penumis yang telah masak ke dalam air yang sedang mendidih, masukkan susu (sikit je jangan banyak nanti nasi lembik pulak) masukkan garam. Tunggu sampai air mendidih.
4. Setelah air mendidih masukkan beras, dan tutup. Tunggu sampai nasi kering.
5. Setelah nasi kering masukkan daun ketumbar, daun pudina ke dalam nasi.
6. Akhir sekali buatkan beberapa lubang pada nasi yang telah masak tadi dan masukkan pewarna ke dalam lubang tersebut, tutup tunggu nasi betul-betul masak. Dah siap, meh kita tengol lauknya pula.

Ayam / Daging / Kambing briyani

Ayam
rempah briyani
bawang merah
bawang putih
halia
buah tomato
cili sos
tomato sos
susu cair atau segar
garam
minyak
cili hijau di mesin (jika suka)

Cara-cara
1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, buah tomato.
2. Perapkan ayam dengan bahan hirisan di atas dan semua bahan di atas selama 1 jam kecuali susu.
3. Setelah sampai 1 jam, kalau nak cepat tak payah nak perap masak je terus. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan di atas kecuali susu.
4. Masak ayam sampai bahan-bahan hirisan hancur atau ayamnya masak, masukkan susu dan garam, kalau nak kuah banyak jangan sampai kering, kalau nak pekat masak sampai kering. Terpulanglah... itu je.. mudah je kan.. meh kita tengok nenasnya pulak.

Nenas tumis air

Bahan

Nenas di potong
rempah penumis dan kalau suka sedikit biji sawi
bawang putih
halia
bawang merah
air
gula
garam
minyak

Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan rempah penumis, halia dan bawang putih. Tumis sampai naik bau
2. Masukkan nenas dan air, tunggu sampai nenas masak, masukkan garam dan gula dan bawang merah.
3. Tunggu sekejap sehingga bawang merah layu dan angkat.

selamat mencuba...



Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...