Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Tuesday, November 8, 2011

Asam pedas ikan pari

yesss kita berjumpa lagi, dah lama tak bersua di alam blog ni, entah macamana lepas cuti hari raya haji ni ada kelapangan masa untuk mengetuk keyboard kembali. Kali ni nak berkongsi masakan asam pedas ikan pari berencahkan terung. Tiba-tiba terjumpa pulak gambar ni dalam folder picture tu, tapi sorry gambar tu tak berapa nak senonoh, comot sikit, sebab tengah makan baru teringat nak snap gambar, jadi lah gambar tu...

Bahan

Ikan pari (basuh bersih-bersih, kalau tak nanti bau hanyir)
terung (sayur lain pun boleh)
cili kering mesin
belacan
daun kesum (kalau tak ada, bunga kantan atau serai pun boleh, daun kari pun ok gak)
bawang putih
bawang merah
sedikit lada hitam (jika suka)
asam jawa

Cara-cara
1. Tumbuk belacan, bawang putih dan merah
2. Tumis cili kering mesin dengan bahan di atas, sampai garing
3. Masukkan air asam jawa
4. Masukkan semua bahan lain di atas (ikan, sayur dan daun kesum)
5. Masukkan garam secukup rasa
6. Tunggu sehingga masak dan hidangkan (terung empuk)

dahhh siap, senang je masak ni ...

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...