Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Friday, February 24, 2012

Ayam panggang paling mudah dan air longan blended


Fikir punya fikir, apa benda nak masak ni, dapatlah idea nak masak ayam panggang paling mudah, tidak memerlukan banyak bahan dan sedap. Bila dah siap ayam panggang tu terfikir pulak nak minum air buah, tengok ada pulak longan dalam tin, apa lagi masukkan dalam blender, blend sampai hancur dan masukkan ais memang tak sangka sedappp.

Ayam panggang mudah

  • dada ayam - kalau ada, kalau tak ada apa-apa pun boleh janji ayam
  • bawang putih dan halia - mesin sampai hancur
  • lada hitam
  • garam
  • tomato sos
  • mustard

Cara-cara:
Gaulkan semua bahan di atas dan biarkan selama 10 minit, lagi lama lagi bagus. Nak panggang tu pakai aja apa yang ada, microwave ke oven ke, hari tu aku punya malas panggang dalam pan je (kuali leper). Panggang jelah sampai masak. Dah masak nak makan dengan nasi ke, makan dengan cili sos ke sos lada hitam ke suka hatilah...

Wednesday, February 8, 2012

kobis lemak putih dan sambal udang mudah


Makan malam yang amat simple semalam, dah lah makan lambat pukul 8.00 baru masak sebab apa??? melayan cerita "money never sleep" best juga cerita dia, disebabkan duit bapa sanggup tipu anak.. ehhhh memang berantu betul duit ni kan.. anak beranak pun sanggup berbunuhan...

Habis cerita tu barulah lari ke dapur, apa nak masak ni, yang paling cepat, mudah dan sedap. Ini dia masakannya (sayur lemak kobis, sambal udang mudah, ikan goreng dan sambal belacan).

Kobis masak lemak putih

Potong kobis, basuh masukkan ke dalam periuk, (saya gunakan kobis beijing, sebab dia manis dan rangup)
potong sedikit bawang merah,
sejemput ikan bilis atau udang kering
cili merah kalau ada
lobak merah kalau ada
santan
garam
kalau nak manis bubuh gula sikit
semalam semata-mata kobis dengan bawang dan udang kering je... nak cepatlah katakan
masukkan semua bahan dalam periuk, letak atas api, tunggu sampai mendidih, jangan tinggalkan nanti pecah lemak dah tak sedap. Bila mendidih tu kacau supaya tak pecah lemak bila kobis dah layu ok lah tu dah masak

Sambal udang mudah

25 ekor udang sederhana
3 senduk kecil cili mesin
gula, garam, sos ikan (kalau ada)
bawang besar

Tumis cili mesin sampai garing atau masak, masukkan bawang besar dan udang, garam dan gula, sos ikan, kacau sekali sekala. Tunggu sehingga udang masak dan angkat.




Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...