Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Wednesday, May 24, 2017

Mempizzakan roti


Nak buat pizza malas nak uli tepung, tengok ada roti, okla boleh jer janji cepat dan sedap.

Bahan

12 keping roti
1 botol sos spaghetti - yang ada kat rumah cambell - bolehlah janji sos
6 keping cheese keping tu, klu tak ada - saya pakai cheddar dan mozarella
6 keping salami, kalau tak ada daging / ayam hancur pun boleh
1 biji capsicum potong dadu- gantikan dengan cili merah pun boleh tapi jangan banyak nanti pedas
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
5 biji telur

Cara
1.  kalau guna daging hancur - masakkan dulu daging / ayam dalam pan - taburkan sedikit garam dan lada hitam
2.  kalau guna salami - masakkan salami atas pan - kalau tak nak masak pun boleh sbb salami memang dah masak
3.  celupkan roti ke dalam telur dan masakkan atas pan
4.  6 keping roti yang telah masak tadi susun dalam loyang
5.  sapukan sos spaghetti sehingga rata
6.  taburkan daging/ayam hancur atau susun salami / peperoni
7.  taburkan bawang/tomato/capsicum
8.  letakkan cheese keping/mozarella/cheddar
9.  susun lebihan roti 6 keping tadi
10.  curahkan lebihan telur
11.  taburkan cheese mozarella/cheddar/keping
12.  bakar selama 15 minit atau sehingga cheese cair - yang lain tu semua dah masak kan

itu sahaja, sebenarnya ia terpulang kepada kita nak letak apa apa pun.  kebetulan ada salami letak salami kalau tak ada terpulanglah, kita yang buat dia.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...