bahan:
1 ekor ayam
3 batang serai - titik1 keping asam keping atau air asam jawa secukup rasa 2.5 cawan santan
minyak masak untuk menumis
Garam dan gula
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
1 mangkuk cili kisar - ikut kepedasan
2 inci halia
2 kunyit hidup
2 ibu jari lengkuas
5 biji buah keras
Cara cara:
1. Tumis bawang putih dan bawang merah hiris sehingga garing dan wangi.
1 cawan kerisik
Hiris:
Kisar:
2 sudu besar rempah ketumbar
1 helai daun kunyit - siat
2 helai daun limau purut - siat
2. Masukkan cili kering dan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan bahan kisar
4. Masukkan daun limau purut, daun kunyit dan serai
5. Masukkan ayam - kacau, tunggu hingga kering air
6. Masukkan santan
7. Nampak agak pekat, masukkan asam, kerisik, gula, garam, perasa (ikut suka)
8. Kacau hingga pekat - ikut suka ada orang suka berkuah ada orang suka kering - dah siap
No comments:
Post a Comment