Tuesday, June 2, 2020

Rendang Ayam Pahang

Rendang ayam ni anak-anak suka makan, dia org kata ada rasa tersendiri, sebenarnya tak ada beza sangat pun denga rendang lain, cuma rendang ni tambah rempah ketumbar dan kerisik jer pun.

bahan:

1 ekor ayam
3 batang serai - titik1 keping asam keping atau air asam jawa secukup rasa 2.5 cawan santan
minyak masak untuk menumis
Garam dan gula
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
1 mangkuk cili kisar - ikut kepedasan 
2 inci halia
2 kunyit hidup 
2 ibu jari lengkuas
5 biji buah keras
Cara cara:
1.  Tumis bawang putih dan bawang merah hiris sehingga garing dan wangi.

1 cawan kerisik

Hiris:
Kisar:
2 sudu besar rempah ketumbar
1 helai daun kunyit - siat
2 helai daun limau purut - siat

2.  Masukkan cili kering dan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan bahan kisar
4.  Masukkan daun limau purut, daun kunyit dan serai
5.  Masukkan ayam - kacau, tunggu hingga kering air
6.  Masukkan santan
7.  Nampak agak pekat, masukkan asam, kerisik, gula, garam, perasa (ikut suka)
8.  Kacau hingga pekat - ikut suka ada orang suka berkuah ada orang suka kering - dah siap

No comments:

Post a Comment