Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Friday, April 13, 2012

Ikan parang asam rebus


En. mus kena operation, kenalah makan benda yang tidak berminyak, tiba-tiba dia teringinlah nak makan ikan parang asam rebus, "buat macam mak buat tu" katanya merujuk kepada masakan yang selalu mak mertua aku masak (pn. hjh. bitah), aku mulalah mereka-reka resipi yang dah ingat-ingat lupa tu, yang seingat aku bubuh belacan (orang melaka.... mana pernah tinggal belacan kan) tapi dia ni baru lepas operate mana boleh makan belacan nanti gatal lah pulak. Lupakan niat bubuh belacan, campak jelah mana yang ingat.

Bahan-bahanPublish Post
2 potong ikan parang
3 biji bawang putih (hiris)
1/2 bawang besar (hiris)
1/2 inci halia (hiris)
satu sudu kecil lada hitam
garam
air asam jawa

Cara
Masukkan ke semua bahan di atas dan masak.

Senang memang senang dan sedap, tapi apa komen en. mus "apasala hanyir aja rasanya".. aku pun tak tau kenapa samada ikan tu yang hanyir atau kekurangan bahan

So dua hari lepas aku masak sekali lagi resipi ni, tapi kali ni aku tambahkan lagi halia dan tambahkan sedikit belacan dan lada merah.

Then barulah tiada ku dengar lagi komen yang tak sedap, tapi... komen yang sedap pun tak dengar.. aku buat andaian sendiri - "okey lah tu"

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...