Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Monday, May 29, 2017

Kari udang galah berkerisek

Minggu lepas balik kampung, pi pekan sari Temerloh, niat di hati nak cari ikan patin.  Tiba-tiba nampak pulak adik ni jual udang galah, bila ditanya udang galah dari mana, dia jawab dari Rompinok terus ambil dua pinggan RM55.00.  Beratnya dalam sekilo setengah.  Banyaklah jugak dalam 35 ekor bersaiz sedang.  Dah nampak dah nak masak apa - antara masak lemak cili api, masak kari atau tom yam.  Akhirnya encik suami bagi arahan buat masak kari berkerisek berencahkan kacang bendi dari kebun belakang rumah.

Bahan:

1 kilo udang galah
1 kotak santan - saya pakai brand kara - tuang dalam mangkuk, masukkan air dalam kotak, kacau untuk mendapatkan santan cair
3 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar kerisek - saya beli yang dah siap paket
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
6 biji kacang bendi - kalau tak ada gantikan dengan perencah lain
daun kari
garam

Cara:
1.  Bersihkan udang
2.  Halia, bawang besar dan bawan putih di hiris nipis
3.  Rempah kari dibancuh dengan air
4.  Tumiskan halia, daun kari, bawang besar dan bawang putih -sampai naik bau
5.  Masukkan rempah kari - kacau sampai garing
6.  Masukkan santan cair dan kerisek - tunggu sampai mendidih
7.  Masukkan udang, bendi dan garam serta santan pekat
8.  Tunggu sampai udang dan bendi masak.
9.  Dah siap



No comments:

Post a Comment

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...