Dah jenuh fikir, nak masak apa untuk buka selera bersahur, akhirnya masak sup sayur ala cina, memang mudah dan cepat, rebus aja tak payah nak tumis-tumis. Ikan sembilang goreng sambal lebih berbuka ada lagi, dah tak payah buah lauk dah. Sup ni memang sedap dihirup masa panas-panas kalau dah sejuk tak sedap itu la pasal kaum cina suka makan panas-panas. Sup ni sebenarnya bubuh aja sayur apa pun kalau ada kat peti ais tu, yang penting ada sawi masin atau kobis masin itu dia punya penyedapnya, sayur lain-lain tu belasah aja ikut suka, perencahnya letakla apa yang ada udang, ketam, sotong, ayam atau lain-lain. Ini resipi yang aku buat semalam mengikut apa yang ada saja.
Bahan-bahan
Sawi atau kubis masin atau jeruk (mesti)
fish ball
udang
cili benggala (sebab tak ada cili merah, klau ada cili merah boleh gak)
tomato (potong empat)
halia (hiris nipis)
bawang putih (hiris nipis)
sedikit kobis (kalau ada karot pun boleh, apa-apa sayur la yang sesuai untuk dijadikan sup)
garam (jangan banyak sangat sebab sayur jeruk tu dah masin)
Cara-cara (memang mudah gilerr)
Masukkan kesemua bahan di atas dalam periuk, masukkan air, letak atas api biar sampai mendidih atau masak, dahhhhh siap bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment