Tuesday, August 2, 2011

Lai ci kang


Apa nak masak untuk berbuka puasa ya... bebudak kat rumah ni, tak ada fikir lain, melainkan air air air... apa nak minum untuk menyegarkan tekak. Apa kata kita buat lai ci kang sejuk mesti segar kan. Sebenarnya buat laici kang ni tak payah nak pening kepala nak masukkan apa, yang penting bunga kembang semangkuk dan halwa kundur, yang lain-lain tu kalau ada apa salahnya, antara bahannya kurma cina yang warna merah tu, telur puyuh, biji teratai, cincau dan banyak lagi.

Bahan-bahan

gula melaka / gula merah / gula putih
halwa kundur
laici dalam tin
buah kembang semangkuk
sagu
barli kalau ada

Cara-cara
1. Bancuh gula, rendamkan bunga kembang semangkuk sampai kembang
2. masukkan semua bahan dalam air gula tadi dan masukkan bunga kembang semangkuk yang telah kembang
3. masukkan air batu, kalau nak sejuk, kalau nak panas masukkan air panas
4. Itu je... memang melegakan tekak

No comments:

Post a Comment