Hari jumaat lepas pergi Bagan Datoh, balik singgah kat pasar Pasar Penambang beli udang galah segar. Balik rumah apa lagi masak kari la kita..
Udang galah masak kari berkerisik
Bahan-bahan
- 8 ekor udang galah
- 2 sudu besar kerisik
- 1 biji kelapa
- 3 sudu serbuk kari
- bawang putih
- bawang merah
- halia
- daun kari
- garam
- Ubi kentang
Cara-cara
1. Potong bawang merah, bawang putih dan halia
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari sampai naik bau
3. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, tumis sampai naik bau
4. Masukkan ubi kentang (jika suka) boleh ganti dengan sayur lain
5. Masukkan udang
6. Kacau sampai rata, masukkan santan, kacau supaya tidak pecah lemak
7. Bila kentang dah empuk atau udang dah masak, masukkan kerisik
8. kacau rata dan mendidih dan siapla.. lauk kita
No comments:
Post a Comment