Monday, June 20, 2011

Ketam Sambal


Teringat ketam kat pasar pasir penambang Tanjung Karang, hidup-hidup lagi.. memang freshhh RM20.00 sekilo. Semalam pegi kedai pak din cari ketam, pun sama harga RM20.00 sekilo tapi dah keras... teringin punya pasal belila jugak.. nak buat sambal.

Bahan-bahan

  • Ketam
  • bawang besar
  • Cili kering mesin
  • garam
  • gula
  • cuka

Cara-cara
1. Tumiskan cili kering mesin dan sedikit gula sampai naik minyak
2. Masukkan bawang besar dan ketam
3. Biarkan atas api, sebab ketam ni akan mengeluarkan air, kacau sekali sekala supaya tidak hangus
4. Masukkan garam dan sedikit cuka jika suka
5. Bila isi ketam dah masak dan airnya dah kering angkat.
6. Ada juga orang letakkan telur untuk menambah kuah.

No comments:

Post a Comment