Monday, May 30, 2011

Puri cicah kari ayam


Semalam breakfast dah tak tau nak masak apa, dah jemu makan nasi lemak, roti canai, mee hoon last last teringat PURI ... memang dah lama tak makan dan tak buat. Kalau nak puas makan buat sendiri la... ni nak peturunkan resipinya bagi sesiapa yang nak mencuba. Makan panas-panas lagi sedap.

Puri

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung attar
  • sedikit garam
  • air
  • 1 sudu makan margerin (kalau suka, kalau tak suka tak payah letak pun tak pa)
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Campurkan ke semua bahan di atas, uli sampai tak melekat, kalau kurang air tambah lagila sampai tak melekat
2. Buat bulat-bulat kecik-kecik macam duit 50 sen tu
3. Canailah macam nak buat kulit karipap tu, tapi harus diingat jangan canai terlalu nipis sebab kalau terlalu nipis, bila goreng tak naik.
*** kalau nak tambah perasa pun boleh, bubuh bijan ke, daun kari ke, kacang tumbuk ke suka hatila tu..
4. Panaskan minyak, goreng sehingga kekuningan, jangan lama-lama nanti hangus, sekejap je ya
5. Dah siap dipersilakan, cicahla dengan kari, dal, sambal atau apa-apa yang boleh



No comments:

Post a Comment