Thursday, May 26, 2011

Pulut Durian Kampung Binjai Kota Bharu Kelantan


Kebetulan ditugaskan ke Kelantan, hari kedua kami di Kelantan, officemate Pn. Nor menjemput ke rumahnya. Saja main-main cakap dengan dia "ada durian tak kat rumah"? rupanya betul dia suruh mak dia buat pulut durian. Memang tak pernah makan pulut durian macam ni. Selalu kalau kat kampung buat bubur durian dan makan dengan pulut. Tapi hari ni makan dengan santan mentah dan durian fresh macam kat gambar tu. Masa makan tak ingat kembung, angin, semput, darah tinggi, panas, kolestrol yang ingat sedap je. Lepas makan baru ingat semua benda tu. Adusss nak menyesal dah tak berguna idap je la... Terima kasih tuan rumah dan Pn. Nor.

Bahan-bahan

Durian
Gula
Santan
Sedikit garam
Pulut yang ditanak

Cara-cara
1. Perah santan dengan air masak tambahkan sedikit garam
2. Tanak pulut

Kaedah makan
1. Campurkan santan dengan pulut, tambah gula, masukkan durian campurkan semua sekali dan makan. Makan dengan tangan lagi sedap...


No comments:

Post a Comment