Inti
Popiah dah siap
Semasa cuti hari wesak lepas, tiba-tiba En Mus mintak popiah la pulak... kalau ikutkan malas baik beli yang ready made aja kat giant pun banyak, balik goreng je. Tapi en mus kata buatla sendiri baru puas makan. So aku pun kuatkan semangat untuk membuat sendiri memang dah lama tak buat pun, last sekali buat pun bulan puasa tahun lepas.
Inti Popiah
Tauge
karot
sengkuang
udang kering
bawang putih
bawang merah
** sengkuang dan karot dipotong halus memanjang, saya guna parut yang dah ada dipasaran je
Cara-cara
1. Blendkan udang kering, bawang putih dan bawang merah
2. Tumis bahan yang telah diblend tadi sampai masak dan naik bau
3. Tutup api, masukkan bahan sayuran, jangan pasang api sebab takut sayur tadi masak dan bila digoreng nanti dua kali layu dah tak sedap.
3. Kacau sayur dengan tumisan tadi sampai sampai rata.
4. Gulung atau bungkus inti ini ke dalam kulip popiah.
5. Apa lagi goreng la dan hidangkan
Sos Popiah
Bahan-bahan
Keledek rebus
Bawang putih
Cili mesin
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Cara-cara
1. Blend keledek rebus, bawang putih dan cili mesin, blend dengan sedikit supaya keledek betul-betul hancur
2. Masukkan ke dalam periuk, masukkan air asam jawa garam dan gula
3. Masak sampai pekat
4. Hidangkan bersama popiah tadi
No comments:
Post a Comment