Friday, April 22, 2011

Nasi ayam

Gambar sekadar hiasan, tapi macam ni lah lebih kurang rupa ayam tu semalam. Sorry dan terima kasih kepada tuan punya gambar


Semalam, dalam kereta petir berdentum dentam dan hujan lebat tak terkira, masih dalam perjalanan nak balik rumah.. en mus telefon, suruh masak sup ayam... pening kepala aku, belum sampai rumah dah ada order nak makan apa, lalu aku cakap "kat rumah ayam pun tak ada macamana nak buat sup" dalam nada sikit marah la.. memang tengah geram dengan jem dan hujan lebat dengan si kecik tu pun tak habis-habis bersungut lapar.

Tak lama lepas tu en mus telefon lagi bagitau di ada kat kedai mamak tengah makan roti canai, dia tanya "nak bungkus roti canak tak??" apa lagi aku pun terus orderla, "bungkus lima keping roti kosong, panas-panas punya, memang tengah lapar ni.." dia sambung "ok, ayam dan daun sup dah beli, malam ni masak sup ayam" tak habis-habis dengan sup ayam dia tu, ingatkan dah makan roti canai tu dah lupa dengan sup ayam.

Dah dekat nak sampai rumah dia call lagi tanya kat mana.. memang dah dekat nak sampai dah, sampai rumah je tengok gate dia dah bukakan, terima kasih.... sampai rumah aku tukar menu, nak masak nasi ayam la, senang sikit.. apa lagi si ijoy pun memang seronok, so menu aku semalam nasi ayam seadanya.

Nasi ayam

Bahan-bahan

  • Ayam
  • beras
  • margerin
  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia
  • bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
  • daun pandan
  • garam

Cara-cara

1. rebus ayam untuk diambil airnya
2. basuh beras dan tuskan
3. tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan menggunakan magerin. Tumiskan sehingga naik bau.
4. Masukkan beras, gaul rata
5. masukkan air rebusan ayam tadi, sukatannya air sama banyak dengan beras (kalau beras 3 ot, air pun 3 pot)
6. Kacau beras tadi, masukkan garam, biarkan sedikit kering, kalau nak cepat dan mudah masukkan ke dalam rice cooker dan masak macam biasa supaya nasi tidak berkerak. Boleh juga masak atas api tetapi kena selalu tengok sebab takut berkerak, ada juga orang tumis terus dalam rice cooker tak payah nak alih-alih lagi
7. Tunggu sehingga nasi masak

Sup ayam

Selalu buat sup ni menggunakan bahagian ayam yang bertulang seperti leher, kaki, tulang dada

bahan-bahan

  • bahagian ayam di atas
  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • buah pelaga
  • kulit kayu manis
  • rempah sup

Cara-cara
1. tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis sampai naik bau
2. Masukkan bahagian ayam yang dah dipotong kecil-kecil, kacau sampai ayam masak atau kekuning-kuningan
3. masukkan air rebusan ayam tadi, ayam di dalam air rebusan tinggalkan untuk goreng
4. Masukkan garam dan rempah sup
5. kalau suka masukkan ubi kentang atau karot
6. Masak sehingga masak

Ayam goreng

Ayam untuk nasi ayam ni banyak jenisnya, ada ayam panggang, ada goreng berempah dan macam-macam lagi. Kali ni aku buat lain sikit.

bahan-bahan
  • ayam yang telah direbus tadi
  • kicap manis
  • cili sos
  • sos tiram
  • garam
  • jintan manis

cara-cara
1. lumurkan ayam dengan bahan-bahan di atas, dan goreng sehingga kekuning-kuningan, jangan goreng terlalu lama sebab ayam tu memang dah masak. Lagi pun kalau terlalu lama ayam akan keras.

Hidangkan nasi ayam ni dengan timun, salad dan tomato sebagai sayurnya. Kadang-kadang aku jadikan taugeh celur sebagai sayurnya. Buatkan sosnya, (cili mesin, gula garam, cili sos, air asam jawa dan sedkit bawang putih, masak hingga pekat)

so, semalam ijoy makan sampai menjilat jari, memang tengah lapar kena pulak lauk kegemaran dia memang berbaloi la ..



No comments:

Post a Comment