Monday, April 25, 2011

Ayam kungpao, Butter Prawn dan Sotong celup tepung

Hari Jumaat malam sabtu, terfikir nak makan kat luar, tapi hujan la pulak, en mus mula mereka menu apa nak makan hari ni. Terkenangkan restoran china muslim mohd chan terus dia order, ayam kungpao, butter prawn dan sotong celup tepung. Masakan cina ni leceh nak buat sebenarnya sebab dia dimasak berperingkat-peringkat bukannya main lebur je. api kena kuat ya.. tak boleh slow-slow tak sedap nanti


Ayam kungpao

bahan-bahan
  • ayam
  • sos tiram
  • tomato sos
  • bawang besar
  • halia
  • cili kering (digunting)
  • biji gajus kalau ada

Cara-cara
1. goreng cili kering sampai garing, ketepikan
2. goreng ayam (dilumur sedikit garam dan kunyi) sampai masak, ketepikan
3. tumiskan bawang besar dan halia sampai naik bau, masukkan sos tiram dan tomato sos, kacau sampai rata dan masukkan ayam dan cili kering gaulkan sampai rata dan hidangkan. Taburkan biji gajus

Butter Prawn

bahan-bahan
  • udang
  • butter atau margerin
  • minyak
  • telur merah
  • cili api
  • daun kari
  • gula garam

Cara-cara

1. cairkan butter, tambahkan minyak, tunggu sehingga minyak betul-betul panas
2. pukul telur merah sehingga naik,
3. masukkan telur merah yang telah dipukul ke dalam minyak panas dan dikacau dengan garfu sehingga telur menjadi seperti flos dan biarkan sedikit kekuningan
4. Bila dah kuning tutup api, tapiskan flos telur tadi untuk mengeringkan minyaknya
5. goreng pula udang dalam minyak tadi, sebelum tu udang ini digaulkan dengan gula dan garam terlebih dahulu
6. Bila udang telah masak, toskan dan masukkan ke dalam piring
7. goreng cili api dan daun kari sehingga garing, angkat toskan dan taburkan di atas udang tadi
8. pastikan flos telur tadi telah kering dan taburkan di atas udang

Sotong celup tepung

yang ni aku masak tak jadi, tepung dia tak melekat kat sotong, kena berguru lagilah nampak gayanya, nanti kalau dah dapat resepinya dan dah try menjadi baru aku tuliskan kat sini ya. sorryy






No comments:

Post a Comment