Ayam kungpao
bahan-bahan
- ayam
- sos tiram
- tomato sos
- bawang besar
- halia
- cili kering (digunting)
- biji gajus kalau ada
Cara-cara
1. goreng cili kering sampai garing, ketepikan
2. goreng ayam (dilumur sedikit garam dan kunyi) sampai masak, ketepikan
3. tumiskan bawang besar dan halia sampai naik bau, masukkan sos tiram dan tomato sos, kacau sampai rata dan masukkan ayam dan cili kering gaulkan sampai rata dan hidangkan. Taburkan biji gajus
Butter Prawn
bahan-bahan
- udang
- butter atau margerin
- minyak
- telur merah
- cili api
- daun kari
- gula garam
Cara-cara
1. cairkan butter, tambahkan minyak, tunggu sehingga minyak betul-betul panas
2. pukul telur merah sehingga naik,
3. masukkan telur merah yang telah dipukul ke dalam minyak panas dan dikacau dengan garfu sehingga telur menjadi seperti flos dan biarkan sedikit kekuningan
4. Bila dah kuning tutup api, tapiskan flos telur tadi untuk mengeringkan minyaknya
5. goreng pula udang dalam minyak tadi, sebelum tu udang ini digaulkan dengan gula dan garam terlebih dahulu
6. Bila udang telah masak, toskan dan masukkan ke dalam piring
7. goreng cili api dan daun kari sehingga garing, angkat toskan dan taburkan di atas udang tadi
8. pastikan flos telur tadi telah kering dan taburkan di atas udang
Sotong celup tepung
yang ni aku masak tak jadi, tepung dia tak melekat kat sotong, kena berguru lagilah nampak gayanya, nanti kalau dah dapat resepinya dan dah try menjadi baru aku tuliskan kat sini ya. sorryy
No comments:
Post a Comment