Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain

Wednesday, March 30, 2011

Asam pedas nyonya - ikan siakap

Hari tu makan asam pedas ikan pari dekat penang asam nyonya, en.mus kata sangat sedap, dan terus bagi cadangan cuba awak belajar masak asam pedas macam ni... aku pun terus google, so jumpa satu resipi ni tapi sorry aku dah tak ingat apa url dia, Lebih kurang macam ni la... ini versi aku ya, sbb hari tu baca lebih kurang je kat website tu tak print pun, main ingat-ingat macam tu je, tapien. mus kata "ok lah sedap boleh buat lagi... "

bahan-bahan
cili kering mesin
kunyit hidup
bawang merah
serai
sedikit rempah kari
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa
garam
gula
ikan siakap (aku gantikan dengan ikan pari)
sawi masin (kalau ada) klau tak ada gantikan dengan bendi ke, terung ke, tomato ke macam-macam boleh (kita buat dia kan...)

cara-cara
1. mesin cili kering, bawang merah dan serai (ambil bahagian putih je ya) masukkan sedikit minyak ke dalam blender supaya hasilnya smooth aja
2. tumis bahan yang telah diblend tadi sehingga masak dan naik bau
3. masukkan air asam jawa
4. bila dah mendidih, masukkan rempah kari, daun kesum, bunga kantan dan sebarang sayuran tadi
5. setelah mendidih dan sayur dah empuk masukkan ikan dan garam dan gula tunggu sampai mendidih dan rasa masam, manis, masin dia, kalau dah cukup rasa apa lagi angkat dan hidang la...

*** sayang tak ada gambar nak tunjukla, lepas masak terus makan memang tak ingat langsung nak amik gambar ni..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...