Semalam, sebelum pergi Bagan Datoh nak tengok along sempat lagi masak breakfast dengan makan tengahari sekali gus. Bukan apa, risau budak 3 orang ni tinggal karang tak ada benda nak makan pulak. Mak dia pun bangun pagi-pagi masak la mee hoon goreng, nugget goreng, telur dadar dan ayam masak kurma.
Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan
Ayam (dalam 12 potong kecil)
santan kelapa (1 biji)
3 sudu makan rempah kurma
bawang merah
bawang putih
halia
buah pelaga
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis (kalau suka)
serai
garam
kentang
tomato
Cara-cara
1. Tumiskan rempah tumis (buah pelaga, bunga cengkih,bunga lawang, kulit kayu manis), bawang merah, bawang putih, halia dan serai sampai naik bau
2. Masukkan rempah kurma, tumiskan sampai naik bau, jika hangit cepat-cepat masukkan sedikit air
3. Masukkan ayam, kacau biar ayam mesra dengan rempah tadi, kalau terlalu kering masukkan sedikit air, biarkan sekejap supaya air dari ayam tu kering dulu
4. Masukkan santan, kacau dan masukkan kentang dan tomato
5. Masukkan garam secukup rasa, bila dah betul-betul mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh, kacau sekali sekala supaya tidak pecah lemak
6. Dah masakkkk
No comments:
Post a Comment