Monday, June 27, 2011

Roti bakar paling cepat..

Budak-budak ni sampai rumah je, mama lapar.... dia tak tau kita pun sama-sama sampai rumah. Tak sempat buat apa, terkam dapur dulu... tengok apa yang ada untuk dimasak. Untuk puan-puan menangani anak-anak yang tengah lapar, nak tunggu masak nasi lambat lagi, bagi alas perut dulu sekurang-kurangnya tutup mulut mereka tu tak lah stress kita dibuatnya. Apa yang selalu aku buat bakar roti dulu supaya dia orang diam. Roti bakar ni memang mudah, janji ada magerin atau butter, atau apa-apa yang boleh disapu pada roti tu. Tapi sorry tak ada gambar nak tunjukkan nanti kalau berkesempatan, amik gambar dulu sebelum hidangkan.

bahan-bahab

Roti - aku pakai roti gardenia
Margerin atau butter
bahan untuk diletakkan di tengah-tengah roti, apa yang ada kat rumah la
(peanut butter, jem, madu, cheese, susah-susah gula pun boleh)

Cara-cara
1. Sediakan pan untuk membakar roti, jangan pasang api dulu nanti panas
2. Sapu roti dengan butter / margerin, letakkan bahagian yang disapu magerin tu atas pan (maknanya bahagian yang ada margerin tu di bawah) - maknanya kita bakar bahagian yang ada margerin
3. Sapukan apa-apa di atas roti yang atas pan tadi (madu, peanut butter, jem)
4. Ambil roti ke dua, sapukan margerin, lapikkan atas roti di atas pan tadi dengan bahagian margerin di atas
5. kalau nak banyak aturlah roti atas pan setakat pan boleh muat la
6. pasang api- jangan besar sangat nanti hangus pulak
7. bila bahagian bawah roti tu dah masak atau garing terbalikkan
8. bila kedua-dua bahagian roti tu masak atau garing, angkat dan hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment