Monday, May 9, 2011

30. Asam Pedas Ibu Mertuaku

Ehh dah lama tak makan asam pedas ni... teringat ibu mertuaku punya asam pedas.. makkk aiii pekat giler... orang melaka la katakan... kat sini nak perturunkan resipinya, walaupun bila aku masak en mus akan kata "tak sama lah macam mak masak" isshhh memang la tak sama, susah nak bagi sama tangan lain-lain... tapi nak juga share resipinya walaupun rasanya tak sama macam ibu en mus punya.

Bahan-bahan

  • Ikan tenggiri, - suka hatila nak pakai ikan apa, kembung, cencaru, merah...
  • serai
  • belacan - ini kasi lebih sikit orang melaka la kata kan...
  • bawang merah (ibu mertuaku pakai bawang besar tu)
  • bawang putih
  • kunyit hidup
  • air asam jawa
  • kacang bendi sebagai sayurnya
  • daun kesum atau bunga kantan - kalau ada
  • cili kering mesin
  • garam
sedikit gula

Cara-cara
1. serai di ketuk, bawang puting dan merah, kunyit dan belacan ditumbuk
2. Tumis serai dan bahan tumbuk, cili kering mesin sampai naik bau dan cili kering betul-betul masak (terbit minyak)
3. masukkan air asam jawa - sikit je jangan masuk banyak terus, cuma untuk mengelakkan dari tumisan tadi hangit je.
4. masukkan ikan, biar dia mendidih,
5. masukkan air asam jawa yang selebihnya tadi, kalau nak pekat kurangkan airnya.
6. masukkan garam dan gula, daun kesum atau bunga kantan, last sekali masukkan kacang bendi
7. biarkan atas dapur dengan api yang kecil supaya sentiasa panas.

selamat mencuba... soryy gambar tak ada naPublish Postk upload



No comments:

Post a Comment