Wednesday, April 27, 2011

Ikan belanak goreng sambal


Semalam teringin nak makan ikan sambal, kena pulak tu en mus order sup so hoon dengan campur daging. Hujan pulak tu, memang sedap makan-makan panas-panas memang bertambah la makan... lupa terus nak kuruskan badan. Selera punya pasal...

Bahan-bahan

Ikan belanak
bawang merah
bawang putih
cili mesin
garam
gula

Cara-cara
1. Lumurkan ikan belanak dengan garam dan kunyit, goreng garing-garing, angkat dan ketepikan.
2. Tumbuk bawang putih dan bawang merah sampai hancur
3. Tumiskan bawang yang ditumbuk tadi dengan cili mesin.
4. Tak perlu tunggu tumisan masak, terus masukkan gula dan garam, goreng sampai kering dan betul-betul masak. Sehingga terbit minyak. (tak tau apa nak tulis, tapi itulah bahasa mak aku ajar dulu)
5. Masukkan ikan belanak yang dah digoreng tadi, tutup api dan gaul rata-rata. Hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment