Thursday, March 3, 2011

Udang lipan

Semalan goreng udang lipan aja... untuk en. mus. simple goreng kunyit aja, tapi cara nak goreng udang lipan ni kena minyak sikit je sebab isi dia lembut sangat, macam goreng ikan tu atur sekor-sekor dalam kuali, bila dah garing baru terbalikkan dengan lemah lembut cause nak jaga isi dia supaya jangan hancur... bila dah masak rupanya bukan en.mus aja yang suka adik dan abang pun suka, tak cukup lah pulak... lain kali kena belik banyak sebab dah ada penggemar setia.... semalam makan nasi lauk yang cukup simple, sambal daging, telur dadar, udang lipan goreng kunyit dan masak lemak cili api ikan cencaru semalam punya... dah selamat...

Inilah rupa udang lipan, aku amik gambar ni dari http://diarimelur.blogspot.com (terima kasih)

TAPI.... tiba-tiba en. mus nak pegi masak malam nak teman ijoi beli cd hantu kak limah balik rumah, balik aja dia bawak lah pulak yong tau fuu, macam biasa bila dah beli tu aku kena masak balik, (rebus balik yong tau fuu tu, katanya orang pasar malam tu rebus tak masak), dah lah kena rebus balik, kena tambah pulak sotong basah... apa kan daya layan kan aja la... en. abang punya pasalkan...

Sambal daging

daging
cili mesin
asam keping
bawang besar
bawang putih
halia
garam
kicap manis

Cara-cara
tumiskan cili mesin sampai masak, masukkan bawang putih dan bawang besar serta halia, kacau rata, tunggu sekejap, masukkan daging, kacau sampai daging masak, jika terlalu kering tambah air. masukkan garam, asam dan kicap manis. tunggu sampai sambal pekat dan daging dah masak..




No comments:

Post a Comment