Wednesday, March 30, 2011

Gulai tempoyak macam-macam daun

Dah lama tak makan masak tempoyak daun daun ni, hari tu balik kampung ternampak daun kaduk naik junjung memanjat merata-rata, so petik dan bawaklah balik KL nak masak tempoyak. Memang menyelerakan ... ni nak turunkan resipinya

Bahan-bahan
daun kaduk
daun pucuk ubi
daun kunyit
udang
cili api
kunyit hidup
tempoyak
santan

Cara-cara
semua jenis daun di racik halus, cili api dan kunyit hidup ditumbuk halus. Campurkan semua bahan tadi ke dalam periuk, masukkan santan masak sehingga mendidih, masukkan tempoyak kacau sehingga pekat. Dah siap, memang mudah, nampak macam susah kan, makan memang sedap.

Kalau tak ada udang gantikan dengan ikan bilis pun boleh, daun-daun tu boleh dipelbagaikan lagi, ada orang tambah puck labu, pucuk keledek dan kalau suka boleh tambah petai.

No comments:

Post a Comment