Friday, January 21, 2011

Mee Hailam

Tenghari semalam, malas nak makan nasi, kita orang makan mee hailam je,

Bahan-bahan

mee kuning

minyak bijan

bawang putih

udang

daging

sawi

sos ikan

kiub ayam

gula

tepung jagung

kicap masin

air


Cara-cara

1. Tumbuk bawang putih, jadikan dua bahagian

2. Panaskan minyak bijan, tumiskan satu bahagian bawang putih sampai naik bau dan masukkan mee kuning, goreng sampai masak, angkat dan ketepikan

3. Untuk kuah, tumis satu bahagian lagi bawang putih sampai naik bau

4. Masukkan udang, sawi dan daging, kacau sampai masak

5. Masukkan kiub ayam, sos ikan, kicap masin, gula dan air

6. Biarkan mendidih, masukkan mee kuning tadi

7. Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam mee dan kacau, bila mendidih angkat, dah siap



No comments:

Post a Comment