Tenghari semalam, malas nak makan nasi, kita orang makan mee hailam je,
Bahan-bahan
mee kuning
minyak bijan
bawang putih
udang
daging
sawi
sos ikan
kiub ayam
gula
tepung jagung
kicap masin
air
Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih, jadikan dua bahagian
2. Panaskan minyak bijan, tumiskan satu bahagian bawang putih sampai naik bau dan masukkan mee kuning, goreng sampai masak, angkat dan ketepikan
3. Untuk kuah, tumis satu bahagian lagi bawang putih sampai naik bau
4. Masukkan udang, sawi dan daging, kacau sampai masak
5. Masukkan kiub ayam, sos ikan, kicap masin, gula dan air
6. Biarkan mendidih, masukkan mee kuning tadi
7. Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam mee dan kacau, bila mendidih angkat, dah siap
No comments:
Post a Comment