Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Monday, July 21, 2014

Rendang ayam orang kampung

Rendang ayam ni sangat senang dan sedap... aku campurkan resipi orang pahang dengan negeri sembilan.  Maaf gambar tak ada sebab tiba-tiba je rasa nak update blog ni, nanti lain kali kalau buat aku uploadkan gambarnya.


Bahan-bahan

Seekon ayam
8 batang serai - blend
5 ulas bawang putih - blend
1 labu bawang besar - blend
satu inci halia - blend
sikit lengkuas - blend
cilli api - blend
kunyit hidup - blend
2 sudu besar ketumbar biji - blend
santan pekat dari dua biji kelapa
garam
kerisik

*** kalau tak nak bubuh bawang, halia, lengkuas pun boleh (org n. sembilan tak pakai semua bawang ni)

Cara-cara
blend semua bahan diatas, masukkan bersama ayam dalam periuk, masukkan santan dan kerisik masak sampai kering - masukkan garam, itu je ... dah jadi rendang


No comments:

Post a Comment

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...