Wednesday, February 8, 2012

kobis lemak putih dan sambal udang mudah


Makan malam yang amat simple semalam, dah lah makan lambat pukul 8.00 baru masak sebab apa??? melayan cerita "money never sleep" best juga cerita dia, disebabkan duit bapa sanggup tipu anak.. ehhhh memang berantu betul duit ni kan.. anak beranak pun sanggup berbunuhan...

Habis cerita tu barulah lari ke dapur, apa nak masak ni, yang paling cepat, mudah dan sedap. Ini dia masakannya (sayur lemak kobis, sambal udang mudah, ikan goreng dan sambal belacan).

Kobis masak lemak putih

Potong kobis, basuh masukkan ke dalam periuk, (saya gunakan kobis beijing, sebab dia manis dan rangup)
potong sedikit bawang merah,
sejemput ikan bilis atau udang kering
cili merah kalau ada
lobak merah kalau ada
santan
garam
kalau nak manis bubuh gula sikit
semalam semata-mata kobis dengan bawang dan udang kering je... nak cepatlah katakan
masukkan semua bahan dalam periuk, letak atas api, tunggu sampai mendidih, jangan tinggalkan nanti pecah lemak dah tak sedap. Bila mendidih tu kacau supaya tak pecah lemak bila kobis dah layu ok lah tu dah masak

Sambal udang mudah

25 ekor udang sederhana
3 senduk kecil cili mesin
gula, garam, sos ikan (kalau ada)
bawang besar

Tumis cili mesin sampai garing atau masak, masukkan bawang besar dan udang, garam dan gula, sos ikan, kacau sekali sekala. Tunggu sehingga udang masak dan angkat.




No comments:

Post a Comment