Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain

Wednesday, January 19, 2011

Masak lemak ikan masin dan terung bulat

Aku mulakan post aku dengan resipi petang semalam. Aku masak lemak ikan talang masin dengan terung bulat dan ikan tongkol goreng, itu je sebab semalam badan aku memang tak sihat.

Resipinya :

Ikan talang masin
Terung bulat
Kunyit hidup
Cili api
Santan kelapa
Garam
Asam Keping

Cara-cara:
1. Cili api dan kunyit hidup di mesin
2. Potong terung bulat dan basuh ikan masin tadi
3. Satukan semua ke dalam periuk
4. Masukkan santan, garam dan asam keping
5. Kacau sehingga terung betul masak dan mendidih, ok dah siap, kalau gulai tu dah cukup masin - sebab kadang-kadang ikan masin tu dah masin, tak perlu lagi bubuh garam

Ikan tongkol goreng

Bahan-bahan:
Ikan tongkol dipotong kecil dan nipis supaya digoreng nanti rangup
kunyit serbuk
garam

Cara-cara:
1. Ikan tongkol dibasuh bersih dan ditoskan
2. Lumurkan dengan garam dan kunyit (lebihkan kunyitnya supaya tidak hanyir)
3. Goreng ke dalam minyak yang betul-betul panas dan banyak supaya betul-betul garing

di makan semasa panas dengan nasi yang panas dan sekali dengan masak lemak ikan masin memang sedap...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...