Monday, March 22, 2021

Mee Hokien

Rasa macam dah jemu nak makan mi goreng, kue tiau dan mee hoon.  Pergi pasar raya nampak ada mee hokien.  Meenya sedikit besar dari mee kuning.  Rasanya lebih kenyal.  

Sebelum ni pernah makan dekat kedai chinese muslim, rasanya memang sedap dan bewarna hitam sebab banyak menggunakan kicap.  Macam mi goreng kicap tapi disebabkan dia bubuh minyak bijan dia jadi rasa lain sikit dan ada rasa lebih chinese.  

Bila dah beli mi ni mulalah cari resepi - maka terjumpalah resepi puan Puan Marion (Marion's Kitchen - YouTube) tapi saya derhaka sikit sebab dia guna babi, saya tukar guna ayam. 

Bila tanya ahli keluarga yang makan - dia orang kata sedap dan puas hati so saya simpan resepi ni kat sini, manala tau kot kot lepas ni ada anak cucu yang nak masak mee hokien.

Bahan-bahan

  • Mee Hokien satu paket
  • Isi ayam 
  • Udang
  • Bawang putih
  • Kicap masin
  • Kicap manis/caramel
  • Sos tiram
  • Kiub ayam - kalau ada
  • Kobis
  • Tepung jagung
  • lada sulah
  • minyak bijan


Cara-cara

1.  Potong isi ayam kecil-kecil - gaulkan dengan kicap masin, lada sulah dan minyak bijan

2.  Tunis bawang putih sampai naik bau

3.  Masukkan ayam yang telah digaulkan tadi dan udang sampai masak

4.  Masukkan kobis sampai sedikit layu

5.  Masukkan kicap manis, kicap masin, sos tiram dan kiub ayam - kalau kurang rasa boleh tambah garam atau gula

6.  Masukkan mee sehingga mee masak - gaul rata

7.  Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air dan gaul hingga betul betul rata, kalau kering boleh tambah sedikit air

8.  dah siap

1 comment:

  1. IONQQ**COM
    agen terbesar dan terpercaya di indonesia
    segera daftar dan bergabung bersama kami.
    Whatshapp : +85515373217 :-* (f)

    ReplyDelete